neděle 19. října 2014

Projekt Kassandra



autor: Robert Ludlum
vydavatelství: Domino
rok vydání: 2002
počet stran: 303

Druhý příběh podplukovníka Jonathana Smithe začíná v italských Benátkách, kam je vyslán, aby se setkal se svým dávným přítelem Jurijem Dankem - plukovníkem Lékařské vyšetřovací divize ruské armády. Danko již nějaký čas spolupracuje s americkou tajnou službou a pravidelně ji informuje o dění na ruské straně. Jenže nyní má jeho zpráva jiný než informativní charakter - je to žádost o záchranu. Dříve než se oba přátelé setkají, Danko je zavražděn. Ještě před svou smrtí však stihne Smithovi předat důležitou zprávu - kdosi chce ukrást virus neštovic z ruských laboratoří.
Smith skočil do dalších nouzových dveří a opět se ocitl v čekárně plné cestujících. Když se otočil, viděl záda lidí, kteří právě vystoupili z autobusu. Prohlížel si moře tváří kolem sebe. Treloar přece nemohl uniknout. Tak rychle by to nedokázal. A pak ho spatřil, nejdřív jen koutkem oka. Byl to však nepochybně Treloar. Stál za posuvnými skleněnými dveřmi, které vedly na chodník, u nějž čekaly taxíky, limuzíny i soukromé vozy.
Čtenáře knih Roberta Ludluma Projekt Kassandra nejspíš nepřekvapí. Je to další z řady špionážních románů, ve kterých Ludlum ohromuje znalostí prostředí tajných služeb a orientací ve vysoké politice. Je otázkou, do jaké míry mají popisované situace a postupy operativců reálný základ. Vzhledem k tomu, že ho svého času CIA nechala sledovat, aby prověřila jeho aktivity, o naprostou fikci se patrně jednat nebude. 

Hrdinové Roberta Ludluma se často rekrutují z řad obyčejných lidí, kteří jsou během událostí přinuceni mobilizovat síly, postavit se mnohem silnějším a připravenějším soupeřům a častokrát bojovat o holý život.  To je jedním z faktorů, který dodává jeho knihám na kouzlu a osobitosti. V případě Projektu Kassandra to neplatí. Jonathan Smith je podplukovník americké armády, který prošel náročným tréninkem a řadou bojových akcí. To je možná jediná věc, která by skalním příznivcům knih Roberta Ludluma mohla vadit. Na druhou stranu stále se jedná o strhující a svižné čtení na úrovni.  

1 komentář:

  1. Dobrý den,

    právě čtu Váš příspěvek o špionážním románu (http://kniznistrepy.blogspot.cz/2014/10/projekt-kassandra.html).

    Věnuji se rozvoji internetového knihkupectví. Snažíme se jít mnohem dále než ostatní a přinášet lidem knihy na témata, které jinde nejdou najít.

    Nyní sháníme u nakladatelů a nakupujeme na sklad knihy o špionážním románu, o kterém píšete na svém webu.

    Je to poměrně složité, ale už nyní máme několik knih na toto téma, které jsme sehnali z různých nakladatelství, a řada z nich jsou poměrně unikátní a v běžných knihkupectvích je není možné sehnat.

    Jsme sice formálně komerční subjekt, ale za každou firmou stojí, tak jako u nás, lidé. Máme velkou snahu přinášet lidem knihy, které nejsou běžně dostupné a dobře je rozčlenit, aby u nás čtenáři mohli knihy najít pohromadě s ostatními stejného tématu.

    Hledáme cesty, jak přinést tyto knihy dalším čtenářům. Považujeme toto téma za důležité a tím se odlišujeme od konkurence, která respektuje zejména ryze komerční témata, jako např. knihy o dietách, kuchařky nebo detektivky.

    Byli bychom rádi, pokud byste nám pomohli s naší snahou. Víme, že je to poměrně neskromný požadavek.

    Pomohli byste nám, pokud byste k Vašemu článku přidali třeba jen odkaz na náš obchod a na téma o kterém píšete. Někteří čtenáři Vašeho článku potom mohou k nám zavítat a nějakou knihu s tímto tématem najít.

    Může to být pro vás i sdružená výhoda - jsme po 4 letech usilovné práce druhé největší internetové knihkupectví a pokud někdo bude hledat téma "špionážní román" u nás v obchodě, tedy bude hledat spojení "špionážní román megaknihy" apod. tak následně může najít i Váš článek, protože bude náš název obsahovat. Může Vám to takto přinést další čtenáře.

    Můžete nám pomoci i s napsáním krátkého úvodníku k tomuto tématu v našem obchodě. Uvedeme tam rádi Vaše jméno a adresu webu, aby se naopak mohli naši čtenáři podívat k Vám. Úvodník bude umístěný nad tituly sekce špionážní román (http://www.megaknihy.cz/tema/88-zdrava-vyziva).


    Budu ráda, pokud nám s naší snahou pomůžete. Pomůže nám jak odkaz, tak krátký text o špionážním románu jako úvod ke knihám k nám do obchodu.

    Mějte pěkný den,


    Pavlína Veselá
    Megaknihy.cz
    pavlina.vesela7@gmail.com

    OdpovědětVymazat